UWAGA! zostało:

Trwa akcja DARMOWA DOSTAWA. Pamiętaj, aby skorzystać z promocji Zaloguj się! Warunki promocji znajdziesz klikając tutaj >> Darmowa Dostawa! <<

PLN
Zaloguj się
Odstąp od umowy tutaj »
0

Blog

Trakker X-Trail T1 Plus, T3 i T8 – nowe taczki karpiowe 2026
14 września 2026 r.
Tomasz Kwaśniak

Trakker X-Trail T1 Plus, T3 i T8 – nowe taczki karpiowe 2026

Trakker X-Trail T1 Plus, T3 i T8 to trzy taczki karpiowe przeznaczone do różnych sposobów łowienia. T1 Plus sprawdzi się przede wszystkim przy krótszych zasiadkach i ograniczonej przestrzeni transportowej, T3 będzie uniwersalnym wyborem dla większości karpiarzy, natomiast T8 została stworzona z myślą o dużej ilości sprzętu i długich wyprawach. Po wielu latach wożenia wyposażenia na odległe stanowiska wiem jednak, że najważniejszy nie jest największy model, ale taczka najlepiej dopasowana do tego, jak naprawdę łowimy.

Chcesz być na bieżąco z nowościami i aktualnościami ze świata wędkarskiego?
Dodaj rockword.live do preferowanych źródeł w Google!

Nowa seria X-Trail jest kolejną premierą prezentowaną przez nas w cyklu Nowości Trakker 2026. W tym przypadku szczególnie interesuje mnie to, że nie mamy do czynienia wyłącznie z odświeżeniem wcześniejszej konstrukcji. Przy tworzeniu nowych modeli wykorzystano doświadczenia ludzi, którzy taczek używają przez cały sezon — również moje uwagi wynikające z wieloletniego łowienia nad Odrą.

Pierwszy hol zaczyna się na parkingu

Są łowiska, na które można dojechać samochodem praktycznie do samego stanowiska.

Są też takie, na które trzeba sobie po prostu zapracować.

Przez wiele sezonów dużą część mojego czasu spędzałem nad Odrą. Świadomie wybieram stanowiska oddalone od cywilizacji i parkingów, bo właśnie tam znajduję ciszę, spokój i pewność, że nikt za chwilę nie usiądzie obok mnie.

To właśnie w takich miejscach mogę w pełni przygotować swoje łowienie i cieszyć się tym, co w karpiowaniu lubię najbardziej.

Problem zaczyna się wtedy, kiedy od samochodu do wody są nie dziesiątki, lecz setki metrów albo kilka kilometrów.

I cały sprzęt musi pokonać tę drogę razem z nami.

Kiedy taczka karpiowa przestaje być luksusem

Przez pierwsze trzy sezony nad Odrą nie korzystałem jeszcze z taczki.

Samochód zostawialiśmy ponad 2 kilometry od stanowiska, a dalej wszystko trzeba było przenieść na własnych plecach. Wiadra z zanętą, plecak, łóżko, pokrowce z wędkami i całe pozostałe wyposażenie.

Bardzo często jeden kurs nie wystarczał.

Zanim zarzuciłem pierwszy zestaw, miałem więc za sobą kilka godzin marszu i kilkanaście kilometrów pokonanych z pełnym obciążeniem.

Wtedy zrozumiałem, że dobra taczka karpiowa nie jest luksusem.

Jest narzędziem, które pozwala łowić tam, gdzie inni nie chcą albo nie mogą dotrzeć.

Szczególnie w łowieniu rzecznym możliwość sprawnego przewiezienia zanęty, sprzętu biwakowego i wyposażenia stanowiska potrafi całkowicie zmienić sposób wyboru miejsca.

Przestajemy patrzeć wyłącznie na to, gdzie możemy dojechać samochodem.

Zaczynamy patrzeć tam, gdzie naprawdę chcemy łowić.

zaladowana-taczka-karpiowa-transport-sprzetu-na-lowisko

Czego nauczyły mnie lata użytkowania taczek

Przez wszystkie te lata nie obyło się oczywiście bez kilku przygód.

Wywrotki na nierównych ścieżkach, źle rozłożony ciężar, przebite koło czy błoto zatrzymujące cały zestaw to część życia każdego, kto regularnie pokonuje długie trasy z kilkudziesięcioma kilogramami sprzętu.

Co ciekawe, w ciągu około dziesięciu lat pamiętam trzy naprawdę spektakularne wywrotki.

I wiecie co?

Po każdej z nich łowiłem wielkie ryby.

Do dziś śmieję się, że wywrócona taczka to chyba mój prywatny amulet szczęścia. Mam więc cichą nadzieję, że wybrany przeze mnie nowy X-Trail T8 też przewróci się kiedyś kilka razy — oczywiście w możliwie kontrolowanych okolicznościach.

Żarty żartami, ale takie sytuacje bardzo szybko pokazują, czego oczekuję od dobrej taczki.

Musi być stabilna. Musi wytrzymywać intensywną eksploatację. Musi dobrze radzić sobie na nierównym podłożu, a kiedy któryś element po latach użytkowania się zużyje, możliwość jego wymiany staje się naprawdę ważna.

trakker-x-trail-taczka-karpiowa-nierowny-teren

Co zmieniło się w nowej serii Trakker X-Trail?

Od wielu lat używam Trakker Access Barrow i jedną z rzeczy, które zawsze ceniłem w rozwiązaniach Trakkera, była możliwość dokupienia praktycznie każdej potrzebnej części zamiennej.

Dzięki temu nawet intensywnie eksploatowana taczka, która przeszła kilka przygód, może służyć przez kolejne sezony.

Kiedy Trakker rozpoczął pracę nad nową serią X-Trail, spodobało mi się również podejście do samego procesu jej powstawania.

Zanim pojawiły się gotowe modele, zapytano o zdanie ludzi, którzy przez cały sezon rzeczywiście korzystają z taczek. Kilka miesięcy wcześniej miałem okazję przekazać również własne uwagi wynikające z wielu lat łowienia nad Odrą.

Dlatego nową serię traktuję nie jako zwykły lifting poprzednika, ale jako ewolucję opartą na doświadczeniu użytkowników.

W konstrukcji pojawiły się między innymi:

• mocniejsza rama malowana proszkowo,
  • trwalsze materiały zastosowane w torbach,
  • torby w charakterystycznym Trakker Camo zintegrowane z konstrukcją,
  • większe pompowane koło przygotowane do jazdy po błocie, wysokiej trawie i piasku,
  • wygodniejsze uchwyty,
  • mocniejsze śruby i elementy konstrukcyjne.

Do tego dochodzą charakterystyczne elementy identyfikacji Trakkera subtelnie wpisane w całą konstrukcję.

Dla mnie najważniejsze jest jednak to, że te zmiany nie powstały wyłącznie po to, żeby nowa generacja wyglądała inaczej.

Mają pomóc tam, gdzie taczka naprawdę jest potrzebna — na długiej, nierównej drodze pomiędzy samochodem a stanowiskiem.

trakker-x-trail-konstrukcja-ramy-kola-i-torby-camo

Trakker X-Trail T1 Plus, T3 czy T8 – którą wybrać?

To pytanie słyszę najczęściej.

Która taczka X-Trail jest najlepsza?

Moja odpowiedź jest prosta:

Nie ma najlepszej taczki. Jest taczka najlepiej dopasowana do stylu łowienia.

Ktoś wybierający się na jednodniową albo weekendową zasiadkę ma zupełnie inne potrzeby niż osoba jadąca nad rzekę na tydzień z dużą ilością zanęty, Gazebo, kuchnią i zapasem wyposażenia.

Dlatego trzy modele X-Trail mają sens właśnie wtedy, kiedy patrzymy na nie przez pryzmat zastosowania.

ModelDla kogo?Charakter zasiadki
X-Trail T1 Plus dla osób ceniących kompaktowość i przewożących mniej sprzętu krótsze zasiadki, mniejsze samochody
X-Trail T3 dla większości karpiarzy kilkudniowe, standardowe zasiadki
X-Trail T8 dla osób przewożących bardzo dużo wyposażenia długie wyprawy, rzeki, duże stanowiska

X-Trail T1 Plus – na krótsze zasiadki i do mniejszego samochodu

Trakker X-Trail T1 Plus wybrałbym przede wszystkim wtedy, gdy najważniejsza jest kompaktowość.

To rozwiązanie dla osób wybierających się na krótsze zasiadki, przewożących rozsądną ilość wyposażenia albo korzystających z mniejszego samochodu.

Nie każdy potrzebuje ogromnej platformy transportowej.

Jeśli łowimy przez jedną lub dwie noce, zabieramy jedno łóżko, namiot, podstawowe torby i kilka wiader, możliwość łatwego przewiezienia oraz późniejszego schowania taczki może być ważniejsza niż maksymalna przestrzeń ładunkowa.

T1 Plus nie zajmuje wiele miejsca po złożeniu i podczas transportu, a nad wodą wykonuje dokładnie tę pracę, do której została stworzona.

trakker-x-trail-t1-barrow-zaladowana-sprzetem

X-Trail T3 – uniwersalny wybór dla większości karpiarzy

Trakker X-Trail T3 widzę jako złoty środek w całej serii.

To model dla karpiarza, który regularnie wyjeżdża na kilka dni i potrzebuje przewieźć już sporą ilość sprzętu, ale jednocześnie nie zabiera nad wodę kompletnego zaplecza na tygodniową wyprawę.

Dla większości osób właśnie taka konfiguracja może okazać się najbardziej uniwersalna.

Mamy wystarczającą przestrzeń na typowy ekwipunek kilkudniowej zasiadki, a jednocześnie nie wybieramy konstrukcji stworzonej przede wszystkim do transportowania bardzo dużych ładunków.

Jeśli ktoś zapytałby mnie o model najbardziej odpowiadający klasycznym kilkudniowym wyjazdom karpiowym, to właśnie T3 byłaby pierwszą taczką, której przyjrzałbym się bliżej.

trakker-x-trail-t3-barrow-zaadowany-sprzetem-karpiowym

X-Trail T8 – kiedy nad wodę zabierasz drugi dom

Trakker X-Trail T8 jest modelem, który sam wybrałem.

I nie jest to przypadek.

T8 została stworzona dla osób, które na dłuższą wyprawę zabierają nad wodę praktycznie cały swój drugi dom.

Gazebo, zaplecze kuchenne, dodatkowe łóżka, większa ilość bagażu, a w przypadku mojego łowienia rzecznego także spory zapas przynęt i zanęty.

Przy takim wyposażeniu problemem przestaje być samo pytanie, czy taczka przewiezie kilka toreb.

Liczy się możliwość rozsądnego rozmieszczenia większego ładunku i dowiezienia go na stanowisko bez wykonywania kilku dodatkowych kursów.

Jeżeli łowimy głównie podczas długich wypraw, zabieramy dużo wyposażenia albo regularnie pokonujemy większe odległości od samochodu, właśnie wtedy największy model zaczyna mieć uzasadnienie.

Nie oznacza to jednak, że T8 będzie najlepszym wyborem dla każdego.

Jeśli nad wodę zabieramy połowę tego sprzętu, większa konstrukcja nie daje nam automatycznie żadnej przewagi.

trakker-x-trail-t8-barrow-zaladowana-sprzetem-karpiowym

Dobra taczka oszczędza coś więcej niż siły

Niezależnie od wybranego modelu jedna rzecz pozostaje dla mnie niezmienna.

Dobrze wyważona taczka oszczędza siły, czas i plecy.

To może brzmieć banalnie, dopóki nie mamy przed sobą dwóch kilometrów drogi z całym wyposażeniem.

Jeżeli dotrę na stanowisko zmęczony po kilku kursach z samochodu, dopiero wtedy zaczynam rozstawianie obozu, przygotowywanie zanęty i organizowanie łowienia.

Jeżeli mogę przewieźć sprzęt sprawniej, docieram tam z energią potrzebną do tego, po co właściwie przyjechałem.

Do łowienia.

Po wielu latach nad wodą wiem jedno.

Dobra taczka nie złowi za nas ryby. Ale pozwoli dotrzeć tam, gdzie te największe często na nas czekają.

Być może właśnie dlatego nadal wybieram stanowiska oddalone od parkingów.

Bo cisza i spokój są warte każdego metra drogi.

Pierwszy hol naprawdę zaczyna się na parkingu.

Wyświetleń: 55 | | Udostępnij:
Powiązane artykuły
Nowości » Wyprzedaże » Promocje
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z najlepszymi okazjami!
Dane kontaktowe

Sklep stacjonarny:
ul. Mikołaja 9A,
47-400 Racibórz
tel. +48 883 474 729

Polska

[email protected] pokaż jak dojechać na mapie google

Sklep internetowy:
[email protected] www.rockword.live

Konto PLN: 51 1140 2004 0000 3102 3558 4460

Konto EURO: PL64 1140 2004 0000 3812 0174 2683 (BIC: BREXPLPWMBK)

Konto GB: PL63 1140 2004 0000 3112 0174 3723 (BIC: BREXPLPWMBK)

Konto USD: PL37 1140 2004 0000 3012 1316 1916 (BIC: BREXPLPWMBK)

Konto CZK: PL02 1140 2004 0000 3312 1316 1429 (BIC: BREXPLPWMBK)

Konto HUF: PL39 1140 2004 0000 3012 1316 1783 (BIC: BREXPLPWMBK)

Konto RON: PL52 1090 1766 0000 0001 5822 1550 (BIC: WBKPPLPP)

Carp Coins
Twoje zakupy
są bezpieczne

Copyright © ROCKWORLD - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykorzystywanie zdjęć i tekstów bez uzyskania pisemnej zgody zabronione.

© Rockworld 2004 - 2026
Witaj!
Możesz zadać nam pytanie, wystarczy, że klikniesz na przycisk "Rozpocznij czat". Pamiętaj, że treść rozmowy jest zapisywana!

Zanim rozpoczniesz, podaj nam swoje dane: